|
Post by Neji on Jul 22, 2005 13:34:08 GMT 1
Mivel sokótokat foglalkoztat a téma, itt bövebben kifejthetitek az átfogó slashlappal kapcsolatos ötleteiteket, és véleményeteket.
|
|
|
Post by nigellanoir on Jul 22, 2005 16:30:30 GMT 1
Mivel sokótokat foglalkoztat a téma, itt bövebben kifejthetitek az átfogó slashlappal kapcsolatos ötleteiteket, és véleményeteket. Átfogó slashlap? Mi most készülünk Sueval domainnevet venni és alatta fogjuk futtatni az oldalainkat. Az egyik egy slash oldal lesz és Ildi csinálja a dizájnt... akinek van valamilyen mûve (bármilyen slash), jelentkezhet nálam, ha szeretne felkerülni, de csak minõségi írásokat fogunk beválogatni (R fölötti és ritka párosok elõnyben)! Körülbelül õszre akarunk elkészülni, vagy inkább elõbb.
|
|
|
Post by achris on Jul 24, 2005 18:43:44 GMT 1
Nem is tudom, ez az átfogó slashlap alapvetõen nem egy hülye ötlet, sõt. Az aza igazság, h van magyar slash, és egyre több lesz, sõt, egyre több lesz a minõségi írás, aki mást állít kattintson bátran a fanfiction témára a fórumon Felvetõdött a másik topikban, h kellene egy hely, ahol kommentelni lehet, és a lap csak amolyan archivum lenne, én azt gondolom, h ez a fórum tökéletesen alkalmas ilyesmire, szerintem ez a leginkább látogatott - ha nem az egyetlen igazi - magyar slash fórum. Arról nem is beszélve, h ahhoz, h egy fórum népszerû legyen idõ kell, nem várhatjuk, h már most ezren tolongjanak itt... Szerintem lesz itt jó reklám, csak idõ kérdése az egész. Nem kell hagyni meghalni ezt a fórumot, és kész
|
|
|
Post by zoska on Jul 26, 2005 14:25:55 GMT 1
Hát mi (Nejivel egy msn-es beszélgetés alkalmával jött az ötlet) elviekben eljutottunk odáig, hogy mivel a fórum, az fórum, és itt az nagyon rendjén is van, hogy publikálunk is, de sokakat szerintem a "fórum" szó már önmagában taszít, ezért is jönnek kevesen, meg jó volna egységesíteni a fanficek, ezért belevágunk egy oldalba. Eddig ami biztosnak tûnik: Problémaként merült fel, hogy amiatt biztosan sértõdés lenne, ha azokat a ficeket is fel akarnánk másolni az oldalra, amik már szerepelnek valahol, hiszen akkor ha volna egy nagy oldal, azzal a kissebb oldalak látogatottsága csökkenne. Márpedig az volna a cél, hogy összegyûjtsünk mindent, minden témában. Tehát arra jutottunk, hogy az a megoldás, hogy az oldalakon helyet kapó írások csak egy rövid ismertetõvel meg linkkel kerülnének fel az oldalra, tehát alapjáraton reklámot csapnánk a kis oldalaknak is, és ha minden jól megy, emiatt nõne a látogatottságuk is. De ehhez arra volna szükség, hogy az egész slasher közösség összefogjon, és ne legyenek sértõdések, viták (mert szerintem nincs min vitázni...), és legalább annyival járuljanak majd hozzá az oldal mûködéséhez, hogy megdobnak mail-ben egy engedéllyel, meg egy leírással a ficjük kapcsán. Szóval igyekszünk kapcsolatot kiépíteni mindenkivel. Kevésbé ismert, de akár ismert fandomokat is szeretnénk bemutatni linkekkel, hozzáértõ emberek leírásaival, tehát erre is nagyon várjuk majd a jelentkezõket, mert nagyon sokan egyedül képviselnek egy-egy fandomot a kis országunkban. Bár kezdetben erre még nem lesz idõnk meg energiánk, de a késõbbiekben szeretnénk angol nyelven is elérhetõvé tenni az oldalt, hiszen sokan írnak angolul (is), és azokat a ficeket is nagyon szívesen felpakolnánk, másrészt ha megfelelõ lenne az összefogás, akár a jól sikerült magyar ficeket is le lehetne fordítani angolra közös munkával, és toborozni külföldi olvasóközönséget. De ezek egyelõre távlati tervek. Illetve jó volna, ha majd pályázatok is születnének, mert akkor nem csak egymástól különálló emberek random pötyögéseit lehetne olvasni, hanem egyazon téma millióféle feldolgozását különbözõ fandomokban, különbözõ nézõpontokból. De ehhez az kell, hogy az emberek aktívkodjanak egy kicsit. Igyekszünk szerintem majd jó példával elöl járni. Ezen kívül jó lenne beindítani egyfajta kultúrált kritika meghonosítását, tehát rendszeresíteni a válaszokat az olyan könyörgésekre, hogy végre írjon már valaki valami kommentet. Magyarul: indítottunk egy levlistát, ahol legalább azoknak az írásaira kéne egy kis idõt szakítani akikét érdemesnek tartjuk az idõ ilyetén elfecsérlésére, mert az építõ jellegû dolgokból mindenki csak tanulhatna. Ezért volna jó, ha építõ jelleggel mûködne a dolog, és tényleg körbejárnának a tagok között az egyes ficekre írt kritikák. No persze csak az kapna véleményezést (ideális esetben), aki kért is ilyesmit... De ha ez hülyég, szóljatok. Ez pl. totál hirtelen ötlet volt, most jött. No és biztosan van millió dolog, ami kimaradt, de ha érdekel valakit a dolog, vagy van véleménye, az írja meg, könyörgöm, mert csak a mi munkánkat könnyíti meg vele.
|
|
|
Post by zoska on Oct 17, 2005 12:34:07 GMT 1
Elkezdtem felvenni a kapcsolatot az oldaltulajdonosokkal. Nagyon-nagyon megköszönném, ha a fórumosok itt dobnának meg egy linkkel a mûveikhez, meg összedobnának hozzá egy rövid leírást (komolyan mondom, mindenkit külön mailben utolérni nem könnyû feladat, szóval ezzel nekem segítenétek). Nagyjából ezeknek kellene szerintem szerepelniük benne: fandom, esetleg páros, korhatár, esetleges figyelmeztetés (szóval mindaz, amit a fejlécben le szokás írni, de nem mindenki szokta), és egy rövid ismertetõ, hogy mire számítson a kedves olvasó, tényleg csak néhány mondatban. Azért is nagyon hálás lennék, ha jelentkeznétek fandom ismertetés céljából. Mivel itt nagyon sokan olvasnak vagy írnak ritka fandomokban, gondolom tudnának róla ismertetõt is írni. Én vállaltam az adminisztrációs feladatokat jelenleg (mert az oldalszerkesztéshez halálosan béna vagyok ), úgyhogy ha valakinek valami kérdése, gondja, vagy valamije van, írjon üzit, vagy kommenteljen ide, és ígérem, válaszolok.
|
|
|
Post by Lare on Oct 17, 2005 13:03:23 GMT 1
Véleményem szerint a gyengécske írásokat is nyugodtan fel lehetne dolgozni, hiszen az azokra érkezõ kritikák vagy elveszik az írók kedvét a további irogatástól, vagy tanulnak belõle és javítanak az írásaikon. Vgy rosszul gondolom?
|
|
|
Post by zoska on Oct 17, 2005 13:28:49 GMT 1
Hát mivel az oldalon nem lesz "szint", amit meg kell ütni, nem válogatunk, sõt meg merem kockáztatni, hogy a linkelés nagyrészt olyan mûvekhez vezet majd, amit egyikünk sem olvas el (hiszen a cél az, hogy minden slash elérhetõ legyen egy helyen), ezért bármit, tényleg bármit fel fogunk rakni. A dolgok további része, tehát a kritikák, meg miegyéb már az írók felelõssége. Ha egyszer publikálták a mûvüket, magukra vessenek...
|
|
|
Post by brigichan on Oct 17, 2005 15:48:44 GMT 1
Zos: megkaptam a mailt, és fogok is írni (linket adni, rövid ismertetõt írni, stb.), ahogy kérted. Kérdés a részemrõl: számítasz a fandomismertetésre. De ki lesz erre a legkompetensebb ember? Egy példa: annakidején (nyáron), mikor ez a fórum beindult, nigellával arról is beszéltünk 1-2 alkalommal, hogy egyikünk se nagyon ismer Star Wars slash ficeket magyar nyelven, ezért õ kezdett el egyet (itt, a ficek közt megtalálható a fórumon), én fordítok egyet... És szerintem úgy hittük, ezzel ki is merült a téma. Erre pl. tessék, itt az elsõ challenge, és az elsõ fic, ami felkerült, az Anakin/Obivan volt (a címbõl ítélve, még nem olvastam). Szóval... ilyenkor hogyan tovább? Hogyan keresse meg az ember azokat, akik úgymond fandomtársai, ha azok csak lappanganak, vagy tökvéletlenül bukkannak elõ? És ezek közül ki lesz az, aki majd elvállalja, vagy akit a többiek a legalkalmasabbnak tartanak a fandomismertetõ írásra? Vagy milyen ismertetõre gondoltál egyáltalán? Ez nem világos számomra némiképp... [azt már meg sem kérdezem, mi lesz az olyan mamutfandomokkal, mint amilyen pl. a LotR vagy a HP... ott KI fog ismertetõt írni? ]
|
|
|
Post by zoska on Oct 17, 2005 16:15:03 GMT 1
A kérdés jó, Brigi... A válasz meg egyszerû: aki vállakozik rá, az ír fandomismertetõt. Nem azt mondom, biztos, hogy az olyan nagy fandomok kapcsán, mint a HP vagy LotR, le lesz "ellenõriztetve" másokkal is a dolog, de ez õszintén szólva már nem az én asztalom. Én jrock témában vagyok szakavatott, azt vállaltam be. Itt nem az a cél, hogy valami tudományos jellegû valamit hozzunk össze, ami legalább millió oldal, hanem egy gyors, tartalmi áttekintése a témának, hogy azoknak is esetleg legyen némi fogalmuk róla, akik nincsenek képben a fandom kapcsán. Biztos, hogy lesznek, akik majd húzzák a szájukat egy-egy fandomismertetõre. Nekik meg ott a lehetõség, hogy írjanak sajátot. Szerintem ez így tisztességes. Én örülnék, ha HP vagy LotR esetében több is felkerülne. Csak ezek után majd gyõzzük felpakolni...
|
|
|
Post by marle on Oct 17, 2005 16:23:34 GMT 1
Én elvállalok bármilyen fandomot, amit ismerek, és esetleg rám bíztok....... ^^" Um.... összes ficem innen érhetõ el: marleszentelye.uw.hu --> fandomok szerint van csoportosítva, rövid leírással, és minden fic [legalábbis saját] többnyire használható fejléccel
|
|
|
Post by Neji on Oct 17, 2005 18:10:02 GMT 1
Az az igazság, hogy egy SW ismertetõ nagyon jól jönne, Brigi...Marle...ha lehetne...kicsit "cenzúráznád" a Naruról írt ismertetõdet?...és akkor ha megengeded...akkor kitennénk az is...
Kérdés: hp ismertetõ kell? vagy csak valami kedves vicces bigyó h. minden slasher azon nõtt fel...stb...merthogy kevés kivétellel asszem így van...de ha nem is az nevelte ki a slashereket, mindenki összeakadt már vele...ez tuti^^...szal mit mondtok?
Zos...a VK hoz Zsu-t kéne felkérni...nála jobban nem hiszem h. bárki ismerné a fandomot a magyar slasherek közül...és szerintem segítene is, ha ráér...
Az irod, tört. és saját fandomú ficekhez írtam egy 2-3 mondatos bigyót...
|
|
|
Post by zoska on Oct 17, 2005 18:37:40 GMT 1
Zsut már megkértem, hogy mivel otthon van a ritka fandomokban (említettem a VK-t, meg néhány RPS-t), ezért ha van ideje, írhatna ismertetõt. Egyelõre várom a válaszát. Hp meg... Hát valami szép, átfogó azért jól jönne (már csak az esetleges linkek miatt is). Ne vegyük nagyon poénra a dolgokat, mert elõbb vagy utóbb odatámad majd olyan ember is, aki a HP dolgokról csak hallott, de olvasni még nem olvasott. Meg hát ha már jelentkezne rá valaki... Merthogy szerintem ez az, amire tuti találnánk embert.
|
|
|
Post by marle on Oct 17, 2005 19:22:45 GMT 1
Neji: oké, de.... egy röpke kérdés: pontosan hogyan lehet cenzúrázni azt a leírást? Hogy érted? T______T
|
|
|
Post by Neji on Oct 17, 2005 19:45:15 GMT 1
Zos...megírom én a HP-t^^.
Cenzúra...hülye szót használtam..*hiába na...hulla vok T__________________T* arra gondoltam h. nem hosszú az nekünk? Magyarán húzz ki belõle...^^
|
|
|
Post by brigichan on Oct 18, 2005 8:01:28 GMT 1
Neji: ha a nép megengedi, akkor én szívesen írok a SW-fandomhoz... Van valamelyik fandomleírásról valami kivonat, példa, minta? Csak hogy mennyire legyen részletes, hosszú, meg ilyenek...
|
|