Morgan
Junior Member
|
Post by Morgan on Jul 4, 2005 10:54:09 GMT 1
Elöször: örülök, h látlak. Te mióta vagy slasher?? Ez viszont igaz. Van, h az olvasó a KÖRÜLMÉNYEK miatt nem ír véleményt. Vegyünk egy stillszerü esetet. Nemrég elolvastam Asd és Morgan közös írását, nemtom, mi a címe. Mégsem írtam rá kritikát, mert úgy gondoltam, h nem lenne túl kedves egy év után megjelenni a homályból, és rázúdítani a kritikát a két szerencsétlen írónöre. Föleg, h emlékszem, Asd mennyire bírja a kritikáimat Nem vagyok slasher, csak a társaságért járok ide Én azért meghallgatnám a véleményedet ezek után
|
|
|
Post by Kíra on Jul 4, 2005 10:56:52 GMT 1
A dolog másik oldala, ami már felmerült (sajna nem jut eszembe, és lusta vagyok visszanézni, ki tette, bocs), hogy ha elolvasol vmit, egy csomó esetben nem tudsz mit mondani, és akkor választhatsz: jófej leszel, és beírod, hogy hûha, de tök jó, vagy "bunkó" maradsz, és tovább mész. Ez viszont igaz. Van, h az olvasó a KÖRÜLMÉNYEK miatt nem ír véleményt. Vegyünk egy stillszerü esetet. Nemrég elolvastam Asd és Morgan közös írását, nemtom, mi a címe. Mégsem írtam rá kritikát, mert úgy gondoltam, h nem lenne túl kedves egy év után megjelenni a homályból, és rázúdítani a kritikát a két szerencsétlen írónöre. Föleg, h emlékszem, Asd mennyire bírja a kritikáimat Kéne lennie valami köztes megoldásnak. Hiszen a fic - ha publikálva van - akkor elkerülhetetlen, hogy ne csak a barátok olvassák. És ha emlékezetem nem csal, barát is tud úgy kritizálni, hogy az ember arca égjen a hibái láttán. Egyébként Morgan, a jófej dolog az amit én támogatnék, mert utána az író(nő)nek van lehetősége megkérdezni, hogy melyik sor a kedvenced? Mi az ami megragadott? Mi az amit rühelltél? Mi a véleményed arról, hogy Sirius piros pöttyös alsót hord? Szerinted meg lehetett volna menteni azt a lányt a halálfalóktól? És ha ezekre aztán válaszolsz, máris kész a kritika
|
|
|
Post by nigellanoir on Jul 4, 2005 13:32:23 GMT 1
Vegyünk egy stillszerü esetet. Nemrég elolvastam Asd és Morgan közös írását, nemtom, mi a címe. Mégsem írtam rá kritikát, mert úgy gondoltam, h nem lenne túl kedves egy év után megjelenni a homályból, és rázúdítani a kritikát a két szerencsétlen írónöre. Föleg, h emlékszem, Asd mennyire bírja a kritikáimat Mondjuk az más tészta, ha azért nem írsz kritikát, mert valaki már nem vevõ a véleményedre.
|
|
|
Post by achris on Jul 5, 2005 19:52:22 GMT 1
Morgan: imádlak, de ezt ne kérd tölem. Azért ne, mert akkor nem lenne fair nem almondani Asd-nek is, aztán csak veszekedés lenne az egészbQl, és ezt én nem akarom. Jobb a békesség Kíra: kéne, de... vannak reménytelen esetek, mint ahogy azt ma a talin kifejtettem. Miresz: jah
|
|
|
Post by bes on Jul 7, 2005 11:53:56 GMT 1
Itt, most, õszintén bevallom, hogy sokáig én sem írtam véleményt. Több okból: 1) Elõször fogalmam sem volt, hogy ez így mûködik. 2) Zömmel angol ficeket olvastam, és egyszerûen nem tudtam azt írni, amit akartam! 3) A többi hozzászóló mindent leírt, nem tudtam volna újat...
Azóta rájötttem, hogy kritikusnak születtem. Jó-jó túlzok. De tipikusan olyan vagyok, aki már szemében a szálkát is , a magáéban egy egész alpesi falut sem! Horoszkópom: szûz Kell ezt még magyarázni?
Amióta én is írok, azóta szinte mindenhez hozzászólok, amihez legalább egy kicsit konyítok... Hátha akkor nekem is.... Szóval az én indokaim zömmel a föntiek voltak...
|
|
|
Post by Kíra on Jul 7, 2005 14:50:23 GMT 1
Beside: Volt egy időszak amikor én is zömben angolul, ficarchívumokból olvastam, ahol nem volt kis "review" vagy "comment" gomb. akkoriban én sem írtam csak a legritkább esetben véleményt. Szóval megértem Aztán ff.net és livejournal-n rászoktam hogy úgy minden 5. történetre írjak. DeviantArton (ami ugye képekkel foglalkozik elsösorban) az a irányelvem, hogy a 25 komment alatt én is igyekszem kommentelni. Úgy gondolom, hogy itt a fórumon meg lehet csinálni, hogy ha elolvasol valamit akkor ahhoz kommentelsz is - önbizalom növelő és a végén rutinná válhat. Kedvenc sor, legkevésbé szeretett sor kiemelése jó módszer úgy hiszem ahhoz hogy az "olvastam, nem tetszett" nál többet tudjunk írni.
|
|
|
Post by Illibeth on Jul 7, 2005 15:31:58 GMT 1
Én írni szoktam, viszont részletes szétboncolást még sosem írtam... esetleg, ha vki kéri...
Sztem legalább egymásnak írjunk vmit...
(OFF: én eleve nem ismerek egy csomó fandomot, leginkább LotR és HP témában olvasok és írok... a HP könyveket elõször csak azért kezdtem olvasni, hogy végre megtudjam, kicsoda Lupin, meg a többi szexi pasas...)
|
|
|
Post by bes on Jul 13, 2005 11:31:42 GMT 1
Most, hogy így körbenéztem... Itt sem teng túl sehol a hozzászólások száma... Tegyünk róla! Én speciel minden szalonképes kritikát szívesen fogadok, mert az azt jelenti, hogy VELEM, ill. az írásaimmal foglalkozik szegény olvasó addig is, amíg lealáz... Szóval lehet nyugodtan...
|
|
|
Post by Kíra on Jul 13, 2005 13:09:04 GMT 1
Most, hogy így körbenéztem... Itt sem teng túl sehol a hozzászólások száma... Tegyünk róla! Én speciel minden szalonképes kritikát szívesen fogadok, mert az azt jelenti, hogy VELEM, ill. az írásaimmal foglalkozik szegény olvasó addig is, amíg lealáz... Szóval lehet nyugodtan... Az a baj, hogy a német sorozatokat nem kedvelem, és a Rex, Cobra 11 sorozatokból cirka másfél-másfél részt láttam. Szóval nem elég az ismeretem ahhoz, hogy elolvassam, és véleményezzem.
|
|
|
Post by bes on Jul 13, 2005 14:58:41 GMT 1
Most, hogy így körbenéztem... Itt sem teng túl sehol a hozzászólások száma... Tegyünk róla! Én speciel minden szalonképes kritikát szívesen fogadok, mert az azt jelenti, hogy VELEM, ill. az írásaimmal foglalkozik szegény olvasó addig is, amíg lealáz... Szóval lehet nyugodtan... Az a baj, hogy a német sorozatokat nem kedvelem, és a Rex, Cobra 11 sorozatokból cirka másfél-másfél részt láttam. Szóval nem elég az ismeretem ahhoz, hogy elolvassam, és véleményezzem. Nnem egészen azért mondtam, csak én most olyan jólesõen körbehozzászóltam minden ficet... aamit nem, azt el sem olvastam... És jó! Mondjuk kritizálandó részeket elsõre nem sokat találtam, de majd másodszorra!!! Leginkább azért írtam, hogy mindenki megtudja: bírom a kritikát... csak mert ti egymást elég jól ismeritek, de rólam nem tudhattátok... Kkösz hogy válaszoltál! Één ennek is örülök!
|
|
|
Post by achris on Jul 13, 2005 15:26:48 GMT 1
Beside: hát, nem is hinnéd, hány embert nem ismerek ezen a fórumon De én mindnekinek kommentelek, ha elolvastam, amit írt, és majd neked is fogok, ha eljutok oda, a baj tényleg az, h én se nagyon csípem a német sorikat... majd erõt veszek magamon. Az az elvem, h az ember olvasson el minden magyar slasht, ami a keze ügyébe akad, és kommentelje is, fõleg ha ismeri az alkotót is, hiszen õ is ezt várja el a saját olvasóitól... Mindneki azt kapja vissza, amit adott... Ezt hívják a rezonancia törvényének
|
|
|
Post by bes on Jul 13, 2005 15:45:27 GMT 1
Aaz a durva, aki azért dícsér, hogy õt is dícsérjék... Én nem! Mmondjuk, mindenben keressem a jót, de ha valami nem... akkor nem,és ez kulturáltan meg is lesz mondva...
Aamúgy elárulok egy titkot: aa Rexbõl a kutya nekem is az agyamra ment, de a pasi (Alex) (ahogy besétált: magas, sötét haj, stb.) pont ez esetem volt, a másik pedig szeleburdi és aranyos, és õszintén szólva a sorozathoz csak azért és annyiban igazodtam, hogy és amennyire kellett ahooz,hogy ne végezzek félmunkát... Hha egy tényleges Rrex rajongó látná, fel lennék négyelve, és nem a slash, hanem a tárgyi tévedések miatt...
|
|
|
Post by ironwolf on Jul 17, 2005 20:42:22 GMT 1
Ha már felnéztem ide is, két gondolat.
Azért nem írok magyarul, mert igenis a közönségnek írok, nem magamnak. Magamnak nem írok. Azokat a sztorikat, amik csak engem érdekelnek, minek írjam le? Jó helyen vannak a fejemben, bármikor újraolvashatom õket. XD
A mások dolog, amiért inkább angolul írok, az az, h magyarul SOKKAL nehezebb igényes NC-17-e írni (alatta meg minek...?). Angolul ott van nekem kismillió szó és kifejezés, magyarul meg... szánalmas a kínálat.
Most szeretném nyíltan bevallani, hogy mindenkit lenézek egy kicsit, aki nem beszél angolul. Az angol világnyelv, tudni kell rajta beszélni/olvasni, passz. Persze senkit nem lövök le, ha nem tud angolul, de azért... hümm. (figyelem, ez a megjegyzés kisbetûs magánvélemény, kéretik így is kezelni.)
|
|
|
Post by Neji on Jul 17, 2005 21:37:37 GMT 1
Bocsánat, az offért, majd törlöm, de az utolsó gondolatodra muszáj, hogy reagáljak. Nem szeretem az angolt, sose szerettem. Gondolom akkor engem is lenézel, mert épp hogy elboldogulok ezen a nyelven. (személy szerint nem bánt, általánosságban sért a kifejezés) Anno mind az orosz, mind a német világnyelv volt, most az angol az és sajnálatra méltónak találom, hogy ha kommunikálni szeretnénk másokkal, akkor azt csak ezen a nyelven tehetjük meg. Tudni kell angolul de mennyivel jobb az mint mármely más nyelv?
Az ellen pedig, hogy a magyar szegényes, tiltakozom!!!!!!!!!!! Sose értettem és nem is fogom megérteni mért perspektíva angolul írni...nem akarok beléd kötni, de mélységesen sért az ilyen hozzáállás...magyarok vagyunk nem? Minek kell akkor másokat majmolnunk? Az angol is csak egy nyelv a sok közül...és hidd el, szegénysebb a magyarnál!(Jézusom, olvastál te valaha Jókait?!?)
Ne értsétek félre, semmi baj azzal, hogy ha valaki angolul ír...egyszer talán én is írok valamit németül, de ez már túlzás!
|
|
|
Post by ironwolf on Jul 17, 2005 21:45:24 GMT 1
Áljj meg kedves. ^^ Jókai nem írt slash-t. A magyar (többek szerint) egy gyönyörû nyelv, de nem arra találták ki, hogy az ember slash-t írjon rajta. Mint ahogy azt mondottam, "magyarul SOKKAL nehezebb igényes NC-17-e írni (alatta meg minek...?). Angolul ott van nekem kismillió szó és kifejezés, magyarul meg... szánalmas a kínálat." Listázd nekem a férfi nemi szerv fanficben használható (tehát nem vulgáris, nem orvosi, nem körülírásos) szinonímáit. Ha végeztél, próbáld meg ugyanezt angolul.
Hadd tegyem még hozzá, hogy a magyarságot nem én választottam magamnak. És ha már van annyi sütnivalóm, hogy megtanultam az angolt, senki ne akarja nekem azt mondani, hogy ne használjam amim van. Továbbá nézz körül: az FMA topic kong az ürességtõl. Minek írjak magyarul, ha senkit nem érdekel...?
|
|