|
Post by nigellanoir on Jun 29, 2005 19:52:44 GMT 1
Azt hiszem, sok slashírónak bántja az öntudatát, hogy alig-alig kap visszajelzéseket az olvasóktól... Véleményetek szerint mi okozza, hogy a magyar olvasók ennyire inaktívak?
|
|
|
Post by Neji on Jun 29, 2005 22:00:40 GMT 1
Azt hiszem, sok slashírónak bántja az öntudatát, hogy alig-alig kap visszajelzéseket az olvasóktól... Véleményetek szerint mi okozza, hogy a magyar olvasók ennyire inaktívak? Mért legyenek aktívak? Semmi érdekük nem füzödik hozzá. Barangolnak a neten, olvasnak ezt-azt, ha megtetszik a honlap visszajárnak. Ennyi. Totál természetes nekik h. pár hülye ír csak saját örömére és meg sem fordul a fejükben h. másnak fontos lenne a visszajelzés és hogy a vendégkönyv nem dísznek van.
|
|
|
Post by Kíra on Jun 29, 2005 22:32:45 GMT 1
Sajnos egyetértek. Az olvasó nem érti, h a dícséret (vagy éppen értelmes kritika) mennyit jelent egy-egy írónak. Hisz lehet h önmagáért ír, de ha nem kap visszajelzést mért tenné közzé...?
|
|
|
Post by Neji on Jun 29, 2005 22:46:54 GMT 1
Pontosan így van sajnos...viszont tegyük hozzá, hogy a slasherek(legalábbis az általam ismertek nagy része), akik a saját börükön tapasztalák a kritikahiányt többségében, amit elolvasnak írnak kritikát is.
|
|
|
Post by mufurc on Jun 30, 2005 7:50:53 GMT 1
Én nem írok, de azt el tudom képzelni, hogy nem túl önbizalom-növelő, ha valaki nem kap visszajelzést a munkájára... Viszont azért ez nem csak az olvasók hibája, szerintem legalábbis. Pl. az itthoni slash fandom viszonylag picike, legalábbis ahogy én látom - a magam részéről, mielőtt itt körülnéztem, nem is tudtam, hogy egyáltalán léteznek specifikusan slash/fanfic-oldalak magyarul. Szóval el tudom képzelni, hogy egészen egyszerűen csak kevesen tudják, hogy ezek az oldalak léteznek. Ráadásul gondolom sok ember nem is keresi a magyar fandomot, mert... minek? (gondolják ők) Angolul kéznél van, sok van, miért keressen magyarul is? Az íróknak talán jobban kéne reklámozniuk (IMHO) magukat. (Persze a hogyan/hol, az egy másik kérdés.)
Aztán... én azok közé tartozok, akik nem szoktak review-t hagyni, legfeljebb ha nagyon tetszik valami. Egyrészt mert rettenetesen lusta vagyok - amíg nincs mondanivalóm, addig nem fogok leülni és fogalmazgatni, márpedig az esetek 99%-ában egyszerűen nem tudok mit mondani. Ha tetszett, akkor csak annyit tudnék írni, hogy "jó volt, ügyes", odáig már nem jutok el, hogy elgondolkodjak azon, hogy pontosan miért tetszett. Ha meg nem tetszett, akkor meg általában be se fejezem az olvasást, nem hogy még le is üljek concritet írni. (Arról nem is beszélve, hogy ha azért nem tetszik a sztori, mert az író máshogyan értelmezi a karaktereket, mint én, akkor általában nincs miről vitatkozni - az egyik ember OOC-je a másik ember IC-je, ugye.)
Másrészt, a jó kritika írása önmagában művészet, és nem mindenki ért hozzá (pl én sem). Az egósimogató, pozitív kritikák ill. az anyázás egyszerű, de minden más már nehezebb, és nem mindenkinek van türelme/kedve leülni és fogalmazgatni.
Harmadrészt ott a kérdés, hogy az író hogyan fogja fogadni a véleményt. Most nem a flame-elésre gondolok, bár abból is kijutott a sorom még anno, amikor lelkes, ifjú fanként hagytam concritet embereknek. De pl. történt olyan, hogy egy egészen pofás, de véleményem szerint még jobbá formálható fanficre írt concritre az író azt válaszolta, hogy mi lenne, ha nem mondanám meg neki, mit és hogyan írjon; olyan is, aki a "good work, congrats"-re kifakadt, hogy ki nem állhatja az egysoros review-kat. Olyan is volt, hogy az író (aki külön kérte a kritikát) a concritemre írt válaszában csak védekezett, és magyarázkodott, ahelyett, hogy elgondolkodott volna a tanácsomon - mint kiderült, ő csak pozitív kritikára gondolt. Egy idő után az embernek végképp elmegy a kedve attól, hogy kritikákat írogasson.
|
|
|
Post by brigichan on Jun 30, 2005 7:59:44 GMT 1
Mufurc nagyon sok jó gondolatot lelõtt, nekem már csak egy kevés hozzáfûznivalóm lenne:
Azt hiszem, nem csupán a slash mûvészek azok, akik kritikaihiányban szenvednek. A general ficeket is ugyanolyan kevéssé kommentálják, legalábbis szerintem (pl. elég szétnézni a darkarts-levlistán... mindenki kritikáért könyörög). Részemrõl én mindenkinek írtam eddig észrevételt, akinek a mûvét olvastam, de az is kiábrándító tud ám lenni, ha az író arra sem méltatja a kritikusát, hogy "kösz, te barom". Volt már ilyen, nem is egyszer - ami igencsak elvette a kedvemet a további szemlélõdéstõl. Ha én veszem a fáradtságot, és elolvasom valaki írását, és még meg is írom neki a véleményemet, akkor legyen is benne annyi tartás, hogy pár szóval válaszol. Könyörgöm, legalább mi, ficírók ne legyünk bunkók!
|
|
|
Post by ruka on Jun 30, 2005 11:14:45 GMT 1
Kritikát írni nagyon nehéz és megerõltetõ. Postaláda, mail, elgondolkozni, hogy most mit és miért úgy gondolok, ahogy gondolok, és azért mégis az író/nõ segítségére legyek...
A magyar fandom elenyészõ az angolhoz képest, és alapból úgy állnak hozzá az angol ficek olvasói, hogy az már csak rossz lehet. [mert lássuk be angol részen is RENGETEG rossz fic van, amitõl elmegy az embernek az életkedve is, így nem vár sokat a magyartól sem, ami jelenleg szárnybontogatás korszakát éli]
A kritikaírástól meg egy idõ után elmegy az ember kedve, ahogy az elõttem írók már elmondták. Normális visszajelzést kritikára még nem kaptam [csak japán fanartozó site-októl, de az más ^^].
|
|
|
Post by marle on Jun 30, 2005 16:20:06 GMT 1
Kritikát írni tényleg nagyon nehéz, ráadásul én annyira nem is vagyok jó benne, meg már bele is fáradtam. Régebben sok írónak írtam vissza, amiben a véleményemet mondtam el a válaszaikban (ha egyáltalán vették a fáradtságot és válaszoltak) vagy tényleg csak védekeztek, vagy leszóltak, hogy mi van, miért nem tetszik amit ír, amikor eddig mindenki azt mondta hogy kiváló, amit ír. Az olvasók 90-95%-a pedig tényleg lusta. A honlapom statisztikájából látom, hogy naponta kábé 200-an néznek fel az oldalamra, a vendégkönyvemben, ami viszont már szerintem legalább három hónapja fent van, összesen három darab visszajezés van - és azok is barátaimtól. Az ténylég igaz, hogy a magyar slasherekröl kevesen tudnak bármit is. Az ember nem tudja másképp reklámozni magát, csak ha többi hasonló érdeklödésü személy oldalával linket cserél. Vagy mx, ha felrakatja magát a slash.lap.hu-ra, a Harry Potteresek még a remuslupin.lap.hu-ra vagy a perseluspiton.lap.hu-ra is mehetnek, de más lehetöség nagyon nincs (
|
|
|
Post by nigellanoir on Jun 30, 2005 17:26:57 GMT 1
Sok gondolatot látok itt, amivel nagyon egyetértek (pl. a kevés reklámlehetõség-ezzel fõleg). Nos, itt a fórum, csereberéljetek oldalcímet... én részemrõl nyitott vagyok bárkivel a linkcserére... ^^ Azzal nem teljesen, hogy az olvasónak nem érdeke a visszajelzés-igenis, ha tetszett neki a slash és szeretné, hogy az általa kedvelt író még több ficet gyártson, akkor az. A kritikához hozzászólva: én nem várok oldalakat, õrületesen boldog vagyok, ha az olvasó annyit mond, hogy tetszett. Vagy épp nem tetszett... mert ezzel legalább egy minimális udvarias gesztust tesz felém... A tavalyi év eleje óta, amióta megismerkem a mûfajjal, legalább 30 slasht írtam, minimum 7-8 társszerzõvel mûködtem együtt, legalább 6-8 embert vettem rá, hogy írjon próbálkozzon meg a slashek írásával-rajzolásával, mindenkit segítettem tanácsokkal, aki hozzám fordult a témában, a leggyatrább slashben is mindig megkerestem a jót (soha nem fikáztam), több, mint 20000 hozzászólást írtam különféle fórumokra slash témában, több száz órát rizsáztam róla MSN-en és ekkorára tehetõ nagyjából a slashficek száma is, amin átrágtam magam, LOTR & HP témában összegyûjtöttem egy csomó linket, képet és ikont... egyszóval bõven eljutottam abba a stádiumba, hogy én már csak a saját kedvemért nem állok neki írni... Viszont valahol úgy érzem, hogy veszendõbe fog menni az a tapasztalat, amit felhalmoztam, mert szinte senki nem tart rá igényt (persze, tegyük hozzá, a magam kedvéért töltöttem ennyi idõt a dologgal) és semmi haszna nincs, mert ehhez képest alig-alig kapok visszajelzést... a kritikák 80%-át a barátaim írták-mondták... pedig van egy oldalam, ami 3 hónap alatt 3384 találatot ért el, ami szerintem egy ilyen kevéssé ismert témánál nem rossz... mégis néha már megkérdezem magamtól, hogy mi értelme az egésznek, ha ennyire nem értékelik, amit csinálok? Sokszor tényleg azért sem állok neki írni, mert úgy érzem, nem lesz közönsége a mûveimnek. Holott van, csak a kisujját sem mozdítaná, pedig én tulajdonképpen "jótékony" vagyok, amikor megmutogatom nekik a mûveimet ingyen. És ennek fejében elvárnék egy minimális megbecsülést... Bele sem merek gondolni, hogy emiatt az ügy miatt hány potenciálisan remek író tesz le arról, hogy slasht írjon vagy angolul alkot inkább... Ki kéne alakítani egyfajta slash etikettet... hogy az olvasó tudja és érezze, mennyire szükség van rá és vissza is jelezzen... de cserébe persze az alkotóknak is járjon legalább egy "apró babérkoszorú"... legalább a jóknak, akit mindenki annak tart, nemcsak az önjelölt prófétáknak. Kellenének versenyek, kihívások, melyekrõl az egész közösség értesül, kellene a közösségi élet, a személyes találkozók... Ez szerintem valahol megoldás lenne a problémára. + Sokszor tévedtem oda 1-1 magyar fórumra, hallottam ezt-azt arról, hogy miként megy itt a mások mûvének kritizálása... [megjegyzés: én anno egy izolált magyar slashfórum tagja voltam, aki a DA-hoz is legfeljebb 1-2 tag révén kötõdött, ahol inkább angolszász példát követtünk-tehát fõleg a + oldalát próbáltunk kiemelni mindennek és rengeteget kreatívkodtunk, de nem vettük véresen komolyan magunkat... afféle slashes Waldorf-módszer volt ez...] No tehát, visszatérve az "egyes magyar slashírók egymás közötti kritizálási módszereire": a különféle fórumokra odavetõdve nemegyszer tapasztaltam, hogy a kritika arcpirító módon szubjektív, a kritizáló egy önelégült hímtag gyakorlatilag és a egész csak arra megy ki, hogy elfojtott féltékenységében/szûklátókörûségében megpróbálja elvenni a kedvét az írónak, lekicsinyelni az ötleteit és lehetõleg rávenni, hogy ugorjon ki az ablakon, hogy eggyel kevesebb legyen a versenytárs... na és ez természetesen flameket szít és hatalmas botrányokat kever, amúgy is tovább tépázva a slasherek hírnevét az olvasók szemében, aki talán arra gondol, hogy úristen, minek írjak ezeknek a hárpiáknak... még a végén engem is megtépnek... Ezt tartom a "magyar helyzet" egyik sarkallatos problémájának... Huh, bocsi az ömlengésekért, de az agyam rágerjedt a témára... ;D
|
|
|
Post by brigichan on Jun 30, 2005 19:14:26 GMT 1
Egyet magyarázzatok el nekem, mert nem értem, holott többen is mondtátok már. Miért kezd el egy magyar slash író angol nyelven publikálni? Ez nem fér a fejembe. Ha egyszer magyar, hát írjon is magyarul. Nem kap kritikát? Na és? Attól még nem szabad feladni - és nyelvet váltani. Mert lehet, hogy holnap, holnapután, de az is lehet, hogy egy év múlva odatéved valaki az oldalára, és máris van közönsége. Szóval ezt abszolút elítélendõ viselkedésnek tartom - de lehet, hogy csak az én hozzáállásom túl sarkalatos.
Ez a magyar mentalitás egyik legnagyobb hibája, szerintem. Ha valami nem megy saját nyelven, rögtön rohanunk "külföldre" - legyen az irodalom vagy természettudomány. Pedig, könyörgöm, ez csak rajongói irodalom. Még ha húdekomoly irodalmi tervei, törekvései lennének az illetõnek, azt mondanám, hogy talán elfogadható, de így... Ha mindenki megfutamodik, ne is csodálkozzunk, hogy nem tud a slash mûfaj magyar nyelven teret hódítani. Pont arra kellene törekedni, hogy minél több dolog legyen elérhetõ magyarul. Az irodalmunkban és történelmünkben rengeteg dolog úgy honosodott meg, hogy egy csapat ember, kik valamiben jártasak voltak, összefogott, és FORDÍTOTT. Hogy legyen a többieknek is mit olvasni.
|
|
|
Post by Kíra on Jun 30, 2005 19:23:28 GMT 1
Azt hiszem, nem csupán a slash mûvészek azok, akik kritikaihiányban szenvednek. A general ficeket is ugyanolyan kevéssé kommentálják, legalábbis szerintem (pl. elég szétnézni a darkarts-levlistán... mindenki kritikáért könyörög). Pfff.. A DarkArts levlista tagjai egy évvel ezelött nem bírták a kritikát. Föleg nem az építö jellegű, részletezö, nem 110%ban pozitív kritikát. Ha nekem nem tetszett valami, és ne adj Isten meg is indokoltam, akkor is én voltam a gonosz, aki mindenben a hibát keresi, és különben is hogy merem azt állítani, hogy egy 14 éves kislány nem vonzó nö...! *khm* Aztán megint Brigichan: Mert. Mert magyarul például az FMA fandom ismeretlennek tekinthetö. Mert tudok annyira angolul, mint egyes írók akik sok tíz vagy száz review-t kapnak. Mert az angol nyelv is szép. Lehet rajta alkotni. Mert nem akarom hogy magyar barátaim tudják, slasher vagyok. *shrug* Mert magyarul ha nincs közönségem akkor max egy sör hatására írok 3 drabble-t egyhuzamban.
|
|
|
Post by brigichan on Jun 30, 2005 19:34:34 GMT 1
Pfff.. A DarkArts levlista tagjai egy évvel ezelött nem bírták a kritikát. Föleg nem az építö jellegű, részletezö, nem 110%ban pozitív kritikát. Ha nekem nem tetszett valami, és ne adj Isten meg is indokoltam, akkor is én voltam a gonosz, aki mindenben a hibát keresi, és különben is hogy merem azt állítani, hogy egy 14 éves kislány nem vonzó nö...! Én ezzel nem azt akartam mondani, hogy a DA-n minden mû jó. Annyian írnak, hogy biztos van közte sok szemét is. És elhiszem, hogy bosszantó, ha ilyen választ kapsz (-> 14 éves kislányos dolog). A mondatom csupán azt akarta kifejezni, hogy nem látsz levelet anélkül, hogy "Légyszi, írjatok kritikát!", ami sok esetben már zavaró is. Gondolom, ha az ilyen írók kapnának bárminemû visszajelzést, nem kuncsorognának állandóan. Mert. Mert magyarul például az FMA fandom ismeretlennek tekinthetö. Mert tudok annyira angolul, mint egyes írók akik sok tíz vagy száz review-t kapnak. Mert az angol nyelv is szép. Lehet rajta alkotni. Mert nem akarom hogy magyar barátaim tudják, slasher vagyok. Úgy tudtam, az FMA-t egy csomóan szeretik (én mondjuk nem, mert még nem is láttam... sok mással együtt). Lehet, hogy nem a slash részéért rajong mindenki (sõt, ez szinte biztos), de talán pont ezért kell népszerûsíteni. Az angol, persze, hogy szép nyelv. Én is szeretem, szeretek angol ficet olvasni, és biztos jó azoknak, akik tíz meg száz reviewt kapnak. Mert az mindenki egójának jót tesz (legyen az pozitív visszajelzés, vagy negatív). De ettõl én még nem alkotnék angolul - továbbra sem. (csak max. ha már meglévõ, magyar mûveimet fordítanám le). A barátos dolog pedig szubjektív dolog, az elõtt meghajlok.
|
|
|
Post by Kíra on Jun 30, 2005 19:42:39 GMT 1
Úgy tudtam, az FMA-t egy csomóan szeretik (én mondjuk nem, mert még nem is láttam... sok mással együtt). Lehet, hogy nem a slash részéért rajong mindenki (sõt, ez szinte biztos), de talán pont ezért kell népszerûsíteni. Az angol, persze, hogy szép nyelv. Én is szeretem, szeretek angol ficet olvasni, és biztos jó azoknak, akik tíz meg száz reviewt kapnak. Mert az mindenki egójának jót tesz (legyen az pozitív visszajelzés, vagy negatív). De ettõl én még nem alkotnék angolul - továbbra sem. (csak max. ha már meglévõ, magyar mûveimet fordítanám le). A barátos dolog pedig szubjektív dolog, az elõtt meghajlok. DA-val kapcsolatban igen, kissé félreértettük egymást. De továbbra is fenntartom, hogy ha valaki kritikát akar kapni, akkor ahhoz bizonyos fokú érettségre van szükség, hogy kezelni is tudja. Az FMA fandomját az animések alkotják. Az animések közül azt hiszem az emberek 75-80%át ismerem. De slasher, és FMA-rajongó nagyon kevés van. Többségük itt van a fórumon. Egyébként az hogy angolul alkotok nem jelenti azt, hogy elfeledem szép anyanyelvemet. Csupán nem írok rajta ficet. De mikor megtalálok 1-1 magyar fórumot, akkor igyekszem ám magyarul alkotni egy-két történetet hozzá. Úgy emlékszem a Babilon fórumra is magyarítottam egy Déagol-Szméagol történetet (de lehet az a Slash.hu volt)...
|
|
|
Post by brigichan on Jun 30, 2005 19:48:00 GMT 1
DA-val kapcsolatban igen, kissé félreértettük egymást. De továbbra is fenntartom, hogy ha valaki kritikát akar kapni, akkor ahhoz bizonyos fokú érettségre van szükség, hogy kezelni is tudja. Ez természetes. Néha még nekem is nehezemre esik elfogadni egy-egy véleményt, a magam idõsebb fejével. Akkor milyen lehet ugyanez egy fiatalabb alkotónak? Az FMA fandomját az animések alkotják. Az animések közül azt hiszem az emberek 75-80%át ismerem. De slasher, és FMA-rajongó nagyon kevés van. Többségük itt van a fórumon. Ezt azért vágom. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy ennyire kevesen szeretik a slash részét a dolognak. Annak pedig örülök, hogy nem mulasztasz el néha magyarul is alkotni. Kár lenne.
|
|
|
Post by marle on Jun 30, 2005 19:51:50 GMT 1
Angolul írni szerintem legalább olyan élvezetes, mint magyarul írni. Én úgy vagyok vele, hogy angolul néha jobban ki tudom fejezni magam mint magyarul, és csak azért nem publikálok angolul, mert nem érzem még elég jónak hozzá magamat. Ha a magyar közönség ennyire passzív, akkor szerintem igenis érdemes elkezdeni elkezdeni más nyelven írni. Jártál már a fanfiction.net -en? Ott tuti, hogy kapsz valami kritkát vagy hozzászólást, akármit. És nem csak az olvasói rétegtöl. Én ott mondjuk föként a Naruto fandommal foglalkozó írókat ismerem, de nem egyszer láttam már review-okban, hogy nagyon neves alkotók is írtak nem azért hogy leallázzák a másikat, hanem azért, hogy segítsék. Én a magam honlapját elöször magamnak indítottam el, hogy a ficeim nagy káoszában rendet teremtsek, úgyhogy a ficek felpokálást akkor se hagynám abba, ha egyetlen olvasóm se lenne, de azért nagyon örülnék akár egyetlen elejtett mondatnak is, mint például "tök jó volt". a DA-n én is fent vagyok, de a sok ficíróból (föként akiknek írtam mailt véleménnyel/kritikával), hogy egy-két regényen kívül bele se olvasok már a többibe Nigesszel amúgy teljes mértékben egyet értek. Tényleg kellene valami, ami összehozza az írókat, és most nem csak egy fórumra gondolok. A honlaptulajdonosoknak is össze kellene fogniuk és reklámozni a másikat, hogy minél többen megismerhessék a magyar slash-ek világát/rájöhessen, hogy jé, ilyen Mo-n is van! És a slash etikett se hülyeség
|
|