|
Post by brigichan on Jun 30, 2005 19:57:12 GMT 1
Hm, akkor lehet, hogy eddig nem volt számomra világos ennek az angolulírásnak a szépsége - biztos azért, mert még nem próbáltam.
|
|
|
Post by achris on Jun 30, 2005 19:59:52 GMT 1
Én azt hiszem, legföbbképpen azért, mert nincsenek. Persze, erre mondhatod, hogy hülyeség, de ha az egész országban van 200 ember, aki aktívan olvas slash fan- v nem-fan fictiont, akkor az még nem tekinthetö egy aktív közösségnek. Mert ebböl ír mondjuk 50, publikál 20, és igazán jó csak 1-2 (na jó, sarkítva, mert 1-2-nél sokkal több jó magyar slash író van). Persze ök is össze-vissza publikálnak, az olvasó nem keresgél, csak a barátaitól és a barátai barátaitól olvas... Érthetö, h az ember lányának nincs kedve írni... Minek, ha senki sem olvassa? Mégsem értek egyet az angol nyelvü írással, elvböl. Mert csak. Persze, most lehet mondani, h savanyú a szölö... De nem hiszem, h ez az oka. Más nyelveken sem olvasok, csak magyarul. Viszont vhol megértem az olvasókat is. Az az igazság, h a kritikust mindenhol utálják. Aki olvasta Raul Renier Kárhozott c. könyvét talán emlékszik rá, mit ír a bába asszonyról. Ö az a nö, akit mindenki leköp, megrúgdos, a falu szélén lakik egy rozoga kunyhóban, a falubaliek lépten nyomon gúnyolják stb., éjjel titokban mégis ajándékokat visznek neki, h segítsen ügyes-bajos dolgaikban. Vmi ilyesmi a kritikus is. Mikor nem csinál semmit, könyörögnek neki. Aztán elmondja avéleményét, és elküldik melegebb éghajlatra. Én is ezért áltam le a kritikával, mert nekem erre nincs szükségem. És másnak se. Aki járt anno DA-ra emlékezhet az asd vs achris esetre, aki babilon fórumra az a tinuviel vs achris esetre ^^ A vicc tényleg az a dologban, h mindketten KÉRTÉK a kritikát, aztán dühös, vérre menö levélváltások lettek a dologból... Az az igazság, h sok író (NEM CSAK MAGYAROK) nem bírják a kritikát. Ez nem baj, csak akkor nem lenne szabad elvárnia. Szerintem vhol minden író beleesik ebbe a hibába, mert senkinek sem esik jól, ha a mqvét lehúzzák, a különbségek csak abban mutatkoznak meg, h ki milyen hozzáállású. Én azt mondom az írók írjanak, az olvasók olvassanak, és a fórumon ne öljék meg egymást. Ennyi az egész. És ezt úgy értem, h az írók valóban írjanak, ne csak évente egyszer-kétszer, mert akkor nem lesz közönségük, az biztos, az olvasók valóban olvassanak, mert ha nem kommentelnek, az a szerencsétlen író nem fog frissíteni, aztán innentQl szépen egymásra fogják. ^^ Így halt meg sok fórum/levlista stb. Na jó. Nem túl építQellegü viszont hoszzú
|
|
|
Post by brigichan on Jun 30, 2005 20:04:34 GMT 1
Minek, ha senki sem olvassa? Hogy élvezd. Élvezd, hogy létrehozol valamit - még ha csak a maga szórakoztatására is.
|
|
|
Post by achris on Jun 30, 2005 20:38:54 GMT 1
Minek, ha senki sem olvassa? Hogy élvezd. Élvezd, hogy létrehozol valamit - még ha csak a maga szórakoztatására is. Igen, ez szép és jó, ezt csinálom ca. 1 éve. Azóta 2,5 írásom látott napvilágot. Nemtom. Ha nincs motiváció nem írok, mert annyi más dolog van. Eh... Bár tom, h nem ide tartozik, de stílusos lesz. Brigichan! Olyan régóta el akartam mondani, h tetszenek a ficeid!! Egy darabig még azt a hosszú, kékszemes pirszinges izét is olvastam, aztán már nincs rá idöm, de az is bejött. Szal gratu ;D Ok, bocs h offolok, csak ide vágott, és eszembe jutott. Ez a kritika pl azért nem lett elküldve soha, mert lusta voltam ímélcímet keresni, értelmes gondolatokat összeírni (ez sem az), stb. Na ezért nem kommentel senki. Fórumon jobb a helyzet, ott mindig írok vmit, mert kéznél van.
|
|
|
Post by Kíra on Jun 30, 2005 21:32:01 GMT 1
AChris: De én angolul is olvasok. Mozizok. Stb. Szóval ez azt hiszem nagyon nézetbeli különbség.
Egyébként kritikával kapcsolatban az írói megjegyzésben (esetleg külön Kritika rovatban) oda lehet bigyeszteni, hogy "nyugodtan lehet keményen" vagy "kéretik szépen becsomagolni" vagy "ne építs, csak hogy olvastad-e"
|
|
|
Post by brigichan on Jul 1, 2005 10:16:14 GMT 1
Igen, ez szép és jó, ezt csinálom ca. 1 éve. Azóta 2,5 írásom látott napvilágot. Nemtom. Ha nincs motiváció nem írok, mert annyi más dolog van. Hát, remélem, azért jön majd valami, ami ösztönözni fog... Valami, vagy valaki, ami/aki megihlet. BTW, I'm surprised. Nem is tudtam, hogy olvasod az írásaimat. Megtisztelõ, és köszönöm.
|
|
|
Post by achris on Jul 1, 2005 19:33:26 GMT 1
AChris: De én angolul is olvasok. Mozizok. Stb. Szóval ez azt hiszem nagyon nézetbeli különbség. Egyébként kritikával kapcsolatban az írói megjegyzésben (esetleg külön Kritika rovatban) oda lehet bigyeszteni, hogy "nyugodtan lehet keményen" vagy "kéretik szépen becsomagolni" vagy "ne építs, csak hogy olvastad-e" Jah... Hát nemtom. Biztos megvan a szépsége, és nem azt mondtam, hogy TI ne olvassatok angolul, csak azt, h én nem szoktam. Az angol filmeket szeretem A többirQl meg beszéltünk múlthéten. Aha, ez pl. jó ötlet. Brigichan: hát, az az igazság, hogy mióta a Vki belépett az életembe, nincs idöm írni Mindent elolvasok.
|
|
|
Post by Neji on Jul 2, 2005 17:33:53 GMT 1
Jah... Hát nemtom. Biztos megvan a szépsége, és nem azt mondtam, hogy TI ne olvassatok angolul, csak azt, h én nem szoktam. Ami azt illeti én se olvasok angolul és ez nem csupán abból fakad h. nemtok angulul annyira h. megértsem a ficeket, mert németül se olvasok...valahogy jobb magyarul olvasni...
|
|
|
Post by nigellanoir on Jul 2, 2005 17:51:55 GMT 1
Egyéb vélemény van még a kérdéssel kapcsolatban? Csak azért kérdem, mert szerintem nagyon elment ebbe a mindenért az angol nyelvû slashek hibásak-nem hibásak irányba... Tehát ha valakinek akad még egyéb gondolata, nyugodtan írja le. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem lehet folytatni a megkezdett beszélgetést, csak szerettem volna, hogy más is beleszólhat, egészen más ötleteket felvetve, ha akar. ^^
|
|
Morgan
Junior Member
|
Post by Morgan on Jul 3, 2005 12:23:26 GMT 1
Jó, most csak megkapargatom azoknak a témáknak a tetejét, amiken magakadt a szemem: (Meglehet, hogy olyasmiket említek, amik már voltak, ha igen, sorry, és kérek egy moderátori kisegítést, ha nagyon zavaró ) Fura, de szerintem nekem fordítva van bekötve vmi, mert úgy gondolom, az, hogy valaki ír, nem a közönségnek zajlik elsõ sorban. Az a lényeg, hogy élvezd, hogy igen, ez most tök jó lett, végigkönnyezd/végigröhögcséld a saját alkotásodat, miközben készül, és utána, ha van kedved, publikálj. (Eh, most látom, Brigichan már írta ezt, de nem baj, nem törlöm ki…) Nem rossz, ha kap az ember néhány jó szót, de szerintem ettõl nem szabad függenie annak, hogy folytassa-e valaki, ha egyébként meg van elégedve magával... A dolog másik oldala, ami már felmerült (sajna nem jut eszembe, és lusta vagyok visszanézni, ki tette, bocs), hogy ha elolvasol vmit, egy csomó esetben nem tudsz mit mondani, és akkor választhatsz: jófej leszel, és beírod, hogy hûha, de tök jó, vagy "bunkó" maradsz, és tovább mész. Speciel én nagyon nem szeretem azt, amikor valaki csak beírja, hogy „dejódejó-mégmégmég”. Jól esik az írónak, tudom én, de egy csomó esetben igenis baromi ártalmas. Van a ficírók közt egy réteg, aki ezeken felbuzdulva bebeszéli magának, hogy igen, atom-penge, és amikor jön valaki, aki akarna és tudna is építõ jellegû kritikát mondani, amivel elõ lehetne csalogatni a máz mögül a rendes, tényleg tehetséges írót, elküldi melegedni, mert nem bírja már elviselni, hogy nem csak tömjénezik. (Jó, ez most iszonyúan ki van hegyezve, de remélem, értitek, amit ki akarok hozni belõle Szóval bevallom töredelmesen, de én a bunkó olvasók táborába tartozom, hanyattejtõsnek kell lennie egy idegen írásának ahhoz, hogy írjak rá kritikát, ha egyébként nem kérték ezt tõlem. (Persze ha valakivel egyébként is beszélek, megemlítem, hogy na, megint alkottál, nagy vagy, csaj! Ha tényleg nagy.) Angol nyelvû írás: Passz, nagy büdös passz. Tényleg nem bírok hozzászólni, még sosem éreztem rá ingert, hogy angolul ficeljek Jaj, de szõke hozzászólás lett ez
|
|
|
Post by Neji on Jul 3, 2005 12:44:56 GMT 1
Ezzel egyet tudok érteni...mármint azzal a részével, hogy az ember magának írjon elsösorban, azt élvezze...én arra gondoltam mikor mondtam h. ha páran nem biztatnak abbahagytam volna, hogy eszem ágában se lett volna folytatni a publikálást, mert minek? Attól még írtam volna szorgalmasan tovább...
|
|
|
Post by Kíra on Jul 3, 2005 18:28:54 GMT 1
Az ember magának ír, de ahogyan AChris is említette ehhez kell ihlet. Ha nem érdekel senkit egy félkész cuccom, sokkal nagyobb az esély, hogy elmenjen a saját kedvem is tőle és ne fejezzem be sohase.
Van egy füzet hosszú, monumentális, laza novellákból álló Gyűrűk Ura ficem, amihez másfél éve nem írtam egy szót se. Pedig van hiányzó dolog rengeteg, ráadásul begépelni is kéne. De nincsen kedvem hozzá. Pedig jó történet, magamhoz mérve kifejezetten, mert a hangulat mellett a történetre is rámegyek, és simán be lehetne illeszteni az eredeti könyvbe... (Viszont nem erre a fórumra való az is tény.)
|
|
|
Post by nigellanoir on Jul 3, 2005 18:55:05 GMT 1
Az ember magának ír, de ahogyan AChris is említette ehhez kell ihlet. Ha nem érdekel senkit egy félkész cuccom, sokkal nagyobb az esély, hogy elmenjen a saját kedvem is tőle és ne fejezzem be sohase. Nah, hát én viszont ezzel értek egyet. Mint mondtam, slashben már én is eljutottam arra a "telítettségi" szinte, hogy a magam kedvéért nem állok le írkálni, ha tudom, hogy a kutya nem olvassa el és nem ír rá kritikát. Különben azt tapasztaltam, hogy az esetek nagyon részében az ember csak akkor kap véleményeket, ha valakitõl kifejezetten kéri.
|
|
|
Post by marle on Jul 3, 2005 19:33:35 GMT 1
Én megértem Kira és Morgan álláspontját is. Én úgy vagyok vele, hogy egy történetet befejezek akkor is, ha senki nem ír semmilyen megjegyzést. De ha rossz kritikát kapok, és én is felfedezem, hogy ácsi, ez tényleg nem jó, leállok vele. Ficbe belejavítani nem szeretek és nem is nagyon szoktam (nem helyesírási, szóelírási problémákra gondolok, hanem cselekmény- vagy karakterbeli dolgokra), mert úgy gondolom, mindig az elsö változat a legjobb. Nálam legalábbis így van. Úgyhogy ha be is fejezem, csak a magam szórakoztatására, a publikásának vége. Leállni ficcel pedig csak akkor szoktam, amikor nem érzek hozzá ihletet, lelkesedést... Egyszer beleestem még anno a DA levlistán egy olyan hibába, hogy befejeztem a regényemet csak azért, mert az olvasók kérték, de semmi kedvem nem volt írni. Szörnyü lett, azóta nem hallgatok rájuk. Van egy 4 fejezetes ficem, amiböl eddig kettöt írtam meg, azokat is már több, mint egy éve. És nem folytatom addig, amíg nem kapok hozzá ihletet, mert szeretem a sztoriját és nem akarom kapkodással tönkre tenni. Uh, ez nagyon off és érthetetlen volt?
|
|
|
Post by achris on Jul 3, 2005 21:21:40 GMT 1
Fura, de szerintem nekem fordítva van bekötve vmi, mert úgy gondolom, az, hogy valaki ír, nem a közönségnek zajlik elsõ sorban. Az a lényeg, hogy élvezd, hogy igen, ez most tök jó lett, végigkönnyezd/végigröhögcséld a saját alkotásodat, miközben készül, és utána, ha van kedved, publikálj. A dolog másik oldala, ami már felmerült (sajna nem jut eszembe, és lusta vagyok visszanézni, ki tette, bocs), hogy ha elolvasol vmit, egy csomó esetben nem tudsz mit mondani, és akkor választhatsz: jófej leszel, és beírod, hogy hûha, de tök jó, vagy "bunkó" maradsz, és tovább mész. Elöször: örülök, h látlak. Te mióta vagy slasher?? Másodszor: az az igazság, h Miresz véleménye nagyon egybecseng az enyémmel. Én már csak azért nem írok, hogy írjak. Na jó, ez nem igaz, de keveset. Ha egy ötletnyuszi sokat ugarál az agyamon kiírom és megyek tovább, vissze se nézek. Az az igazság, h én nem csak az írásban tudom kifejezni magam, föleg, mióta van életem, szóval, más is van, ami megadja az alkotás örömét. Az ember ilyen szinten már nem fog leülni nap mint nap, és írni, szórakozásból. Bevallom öszintén, manapság inkább olvasok, pont ezért. Majd ha vkit érdekel, írok megint. Ez viszont igaz. Van, h az olvasó a KÖRÜLMÉNYEK miatt nem ír véleményt. Vegyünk egy stillszerü esetet. Nemrég elolvastam Asd és Morgan közös írását, nemtom, mi a címe. Mégsem írtam rá kritikát, mert úgy gondoltam, h nem lenne túl kedves egy év után megjelenni a homályból, és rázúdítani a kritikát a két szerencsétlen írónöre. Föleg, h emlékszem, Asd mennyire bírja a kritikáimat
|
|