Szóval, Xwoman kedvéért... Nem utálom ám ennyire az embereket... Bár talán 2 éve még ennyire utáltam. Nem is tudom...
Cím: Végtelen Hazugság
Írta: A. Chris (kurisu@freemail.hu)
Készült: 2004. január 21., Bp.
Megjegyzés: Semmi komoly. Unatkoztam. ^^
Ajánlás: Cseh Boglárkának
Végtelen Hazugság
Esik a hó.
Hatalmas, puha, kristályszerûen áttetszõ pelyhekben hull alá a mélyszürke égbõl, lassan, ráérõsen szállingózva.
Már megint esik az a rohadt hó!
Nem szeretem a havat. Kérdés persze, hogy miért, hiszen a magam korúak általában rajongva imádják. A válasz… A válasz nem túl egyszerû.
Reggel felébredek, a fejem hasogat. Az este hangjai még a fülemben csengnek, tombolnak bennem a gondolatok, a hideg lakás borzongatja a takaró alatt felhevült testemet. Fáradt vagyok, a fejem zsong a kérdésektõl és a koffein égetõ hiányától.
Az ablakhoz lépek, félrevonom a függönyt. Kellemes, szemmelengetõ félhomályra számítok, a hirtelen fehérség egészen elvakít.
Dühösen fordulok meg, megropogtatom fájó derekamat, a hideg, ami a színbõl árad végig fut a gerincemen. Gyorsan készülök össze: nincs túl sok idõm.
Kapkodva, ügyetlenül fõzöm meg a kávét, egy részét ki is löttyintem. Mérgelõdve törlöm fel, a részemet gyorsan, tej nélkül hajtom fel, szüleimét a tûzhelyen hagyom.
Kabátot, csizmát húzok, kerítek egy sálat és egy kesztyût, a sufni kulccsal kezemben indulok a kertbe. Már bokáig ér a hó, pedig éjfélkor még nyoma se volt felhõknek…
Sóhajtok, ami megtörtént, megtörtént. Néhány határozott mozdulattal elsöpröm az ajtó és a kapu közti részrõl a fehér csapadék nagyját, mi tagadás, trehány munkát végzek, és a ráfordított idõ is túl sok.
Biztos vagyok benne, hogy el fogok késni az iskolából.
Beérve a lakásba megbizonyosodom hipotézisem helyességérõl. Már elmúlt hét óra. Vállat vonok, ami megtörtént, megtörtént. Magamhoz veszem a táskámat és elindulok.
Bárhogy tagadom, imádom a téli tájat. Ahogy a köd fojtogatóan ráborul a térre, a hó fehér mázba vonja a tetõket, és vékony réteget rajzol a gallyakra… A kopasz ágak fenyegetõ árnyékot vetnek rám, akár egy lidérces álom képei. Az ég olyan áthatóan kék, olyan mély, olyan szürke… Imádom a téli tájat.
Néha úgy érzem, az egész nem több illúziónál… Félek, hogy ha megérintem, összetörik, darabokra hull, mint ez üveg, vagy a legfinomabb kristály és akkor én csak nézem majd, és nem tehetek semmit…
Persze, nekem ennek örülnöm kéne. Hiszen akkor elmúlna minden kellemetlenségem, ami hirtelen rám szakadt. A lábujjaim már átfagytak, a felsõtestem is reszket a vastag kabát ellenére, szabályosan vacogok a buszmegállóban…
Gyûlölöm a telet.
Mikor megérkezem, a tanteremben nagy a zaj. Tulajdonképpen mindig nagy, a tizenévesek képtelenek csöndben meglenni egymás társaságában. Egyesek hangosan nevetnek, mások élénk csevelybe merülnek felszínes, együgyû, ostoba témákról… Érdekes hely az iskola.
A mai tébolyult vidámság oka, természetesen a hó. A belvárosban nem marad ugyan meg, az autók és a tömeg tönkreteszi, õk mégis olyan boldogok, mint egy kerge birkanyáj. Nem akarom végighallgatni õket, veszek még egy kávét és kiülök az ablakba.
A radiátor kellemesen melegít, a kinti hûvös pedig éppoly’ kellemesen lehût. Ráérõsen kortyolgatom a kávét, és tekintetem a havas háztetõkre kalandozik.
Tudatom szélén még hallom a hangokat, de nem értem õket, retinámba szinte beleég a bérházak látványa, de gondolataim messze járnak.
A csengõ szinte azonnal megszólal, és én lehunyom a szemeim. Égnek. A hideg már a csontjaimban van, érzem, hogy a kávé lassan semmit sem ér…
Ó, hogy én mennyire gyûlölöm a telet!
A tanárnõ megérkezik, ideje a helyemre ülnöm. Megteszem. Érdektelen csevelyt folytatok a tanerõvel egy érdektelen témáról, míg osztálytársaim tekintete minduntalan az ablakra téved…
Kíváncsi vagyok, mit tennének, ha õk ülnének az én helyemen, az elsõ padban, s tõlük várnák el minduntalan a jó megoldásokat… Igaz, nem tudom, mit várok tõlük… Ostoba gyermekek csupán, akik az elsõ hónak örülnek…
Azt hiszem, ezért utálom a havat… Varázslatos mese-világot csinál mindennapi kálváriám helyszínébõl, börtönöm épületébõl; térdre kényszerít, meghajlásra, s hogy csodáljam õt, én pedig engedelmeskedem, akár az oktalan állat, leborulok nagysága elõtt, és csak imádom, csak imádom végtelen hazugságait.
- vége -